Salus szupinált

Salus SZUPINÁLT gyerekcipők

A  gyermekcipők története:


Az első SALUS gyermekcipő az 1990-es években készült el. Magyarországon a SALUS gyártott először szupinált gyermekcipőket. Rengeteg fejlesztésen keresztül menve, az ország egyik legkedveltebb egészséges gyermekcipőjévé vált. A SALUS igyekezett mindig a legújabb elvek szerint elkészíteni a cipőket. A számos innováció a visszajelzésekből eredeztethető, melyeket neves ortopéd orvosok, valamint a SALUS cipőket hordó gyermekek szülei inspiráltak. A 25 év összes tapasztalata alapján készülő, napjainkban kapható SALUS gyermekcipők számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, melyek lehetővé teszik a gyermekek lábának egészséges fejlődését. 
A lábtő stabilitását segíti elő a párnázott, erős kéreg, amelynek magassága megakadályozza, hogy a sarok környéki csontok ízületei, izmai, szalagjai túlfeszüljenek. Fontos figyelemmel kísérni a láb függőleges tengelyének a lábszárhoz viszonyított helyzetét. Figyelmeztető jel, ha a boka láthatóan befelé dől. A szakszerűen kialakított cipő, ún. szupináló – speciális sarokkal – a lábszár középvonalában tartja a sarkat és a bokát és megelőzi a belső boka bedőlését. Szakorvosok javaslatai alapján a szupinálásnak a cipőn kívül kell megjelennie, nem a cipő talpbába építve. A szupináló cipő sarka belső oldalon magasabb, ék alakú, így alátámasztja a láb sarokrészének belső élét. A rugalmas talp pedig követi a láb lépéskor kívánatos átgördülését. Ha a gyermekcipő nem megfelelő, mutatja, hogy fájdalomérzet jelentkezik – a gyermek gyakran leveti cipőjét vagy felkéredzkedik. 
Ezeket a problémákat segít megoldani a SALUS gyermekcipő.

Hogyan is fejlődik a gyermekek lába?

A gyermek lába születéskor puha, járásra nem alkalmas csontszilárdsággal, kialakulatlan ízületekkel, rugalmatlan hosszanti és keresztboltozatokkal, fejletlen izomzattal rendelkezik. Amikor a gyermek feláll, gondoskodni kell arról, hogy a láb fejlődése a felnőtt egészséges láb, csont, ízület és izomzat irányába történjen. Természetes reakció – a stabilitásra való törekvésnek megfelelően –, hogy a gyermek a belső talpélen, azt terhelve lépeget. A láb erősödésével kialakulnak a hosszanti boltozatok ívei. Ez jól látható a lábujjhegyre emelkedő gyermeklábon, illetve a talpi zsírpárnák csökkenésén, boltozat jellegű átalakulásán. Ezért nagyon fontos a rendszeres lábtorna és a mezítláb járás természetes, ingert keltő talajon. A láb akkor fejlődik harmonikusan és egészségesen, ha a gyermek egészen kicsi korban inkább mezítláb a szönyegen - nem sík terepen - mint cipőben jár. A szülőktől nagy körültekintést igényel a gyermek első cipőjének kiválasztása, majd később a láb fejlődésével összhangban lévő cipő megvásárlása. A jól kiválasztott cipő könnyű, rugalmas, támaszt és tornáztat.